Završna konferencija projekta “ReStart – podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada”

img-20160928-wa0001 Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, u suradnji s partnerima, dana 28. rujna 2016. godine u prostorima Gradske skupštine Grada Zagreba, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, s početkom u 10 sati održao je završnu konferenciju  projekta „ReStart – podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada“ u cilju prezentiranja aktivnosti i rezultata projekta „ReStart – podrška beskućncima za ulazak na tržište rada“.

 

 

Prigodni govor prije početka konferencije održao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo i pohvalio iznimne rezultate projekta: 80 naših sugrađana, beskućnika, prošlo je ReStart savjetovanje, 51 korisnik završio je program Kluba za zapošljavanje, 8 naših sugrađana uključeno je u tečajeve osposobljavanja u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a 7 korisnika je pronašlo zaposlenje uz pomoć Projekta. Ovi rezultati dokazuju da naši najugroženiji sugrađani žele izaći iz začaranog kruga siromaštva i ponovno biti aktivni članovi zajednice.

160928_restart-1-1 Konferencija se odvijala u dva dijela; u prvom dijelu predstavljene su provedene aktivnosti za vrijeme trajanja Projekta u 4 zasebna izlaganja od strane Udruge RCCG Dom nade, Studijskog centra socijalnog rada pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Socijalno-uslužne zadruge Martinov plašt. Također, prisutnima se obratio i prof. dr. sc. Zoran Šućur kao recenzent publikacije „Slika podrške beskućnicima u Hrvatskoj“ koja je objavljena u sklopu Projekta.

U drugom, stručnom, dijelu Konferencije izlaganje je držao Bojan Kuljanec, dipl. soc. rad. iz Udruge za pomoć i samopomoć beskućnika Kralji ulice koja djeluje na području Slovenije te na taj način s prisutnima podijelio primjer dobre prakse pružanja podrške beskućnicima.

Doc. dr.sc. Olja Družić Ljubotina, doc.dr.sc. Marijana Kletečki Radović i doc.dr.sc. Jelena Ogresta sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održale su izlaganje na kojem su predstavile glavne nalaze provedenog istraživanja o beskućništvu u Republici Hrvatskoj dok je Danijel Vuga, dipl. teol. te koordinator/savjetnik za ReStart Mini prezentirao rad Dnevnog boravka pri Udruzi RCCG Dom nade.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom mr. Višnja Fortuna, dipl. soc. rad., zaključila je Konferenciju izlaganjem u kojem je opisala ulogu Grada Zagreba u skrbi za beskućnike te daljnja nastojanja pružanja podrške beskućnicima.

160928_restart-3-1
Na Konferenciji su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva koji se bave s beskućnicima, predstavnici prihvatilišta i prenoćišta na području Republike Hrvatske te ostali stručni radnici na području problematike beskućništva.